021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

U petak 22. rujna u 12 sati u Sutivanu će biti postavljen i svečano otvoren prvi geološki stup na dalmatinskim otocima.

Geološki stup Sutivan samo je dio velike stivanske geološke priče koja se zasniva na otkriću globalno važne geološke točke u uvali Likva u čijim su stijenama zapisani tragovi udara ogromnog asteroida koji je izazvao masovno izumiranje većine živih bića na Zemlji prije 66 milijuna godina.

Oko te, od znanstvene zajednice potvrđene činjenice, Općina Sutivan uz pomoć Hrvatskog geološkog instituta provodi projekt osnivanja Poučne geološke staze koja bi obuhvatila niz zanimljivih geoloških pojava na području Sutivana. Provedba projekta povjerena je Narodnoj knjižnici Sutivan koja u suradnji s dr.sc. Tvrtkom Korbarom s HGI-ja već godinama provodi aktivnosti na formiranju staze i popularizaciji spomenute točke.

U sklopu spomenutih aktivnosti predložena je i zaštita lokaliteta na području od uvale Likva do uvale Bačva kao geološkog spomenika prirode koju trenutno provodi županijska ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima MORE i KRŠ.

Geološki stup, koji se postavlja na poznatoj stivanskoj šetnici Blato, služi kao uvod u čitavu priču i iskusnome će oku pružiti niz informacija o geološkoj povijesti otoka Brača. Neupućenome će otvoriti čitav niz pitanja na koja odgovore može pronaći istraživanjem popratnih tiskanih i digitalnih info materijala. Za ovu priliku tiskana je popratna brošura na hrvatskom i engleskom jeziku i izrađena web stranica kojoj se može pristupiti pomoću QR kodova na legendi stupa i na ostalim info pločama u Sutivanu. U užoj jezgri mjesta postavljene su i dvije info ploče koje upućuju na zanimljive fosile amonita i rudista vidljive u građevnom kamenu stivanskih povijesnih zgrada.

Materijale za izradu stupa prikupili su na području Sutivana djelatnici HGI-ja a stup je izradila klesarska radionica Lukrić – kamen iz Pražnica. Stivanski geološki stup jedinstven je i po tome što su pojedini uzorci stijena ugrađeni u njega dobili i lokalne nazive prema vizualnoj sličnosti s nekim opće poznatim predmetima i tradicionalnim gastronomskim delicijama.

Svečano otvaranje održat će se u petak 22. rujna u 12 sati na šetnici Blato u Sutivanu a stup će otvoriti ravnatelj Narodne knjižnice Franjo Mlinac i predstavnik Hrvatskog geološkog instituta dr.sc. Tvrtko Korbar.