021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Raspelo iz stivanske crkve je po peti put u svojoj povijesti izloženo izvan crkve u večeri Velikog petka, u kojoj nije bilo uobičajene procesije za križem zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa u kojoj se nalazimo.

Zanimljivo je da je raspelo u tri navrata u stivanskoj povijesti bilo izloženo izvan crkve upravo u vrijeme velikih pošasti, kada su zarazne bolesti i ratne okolnosti odnijele više života u ovome mjestu i na čitavom otoku.

Prvi put je raspelo izloženo 1856. u vrijeme epidemije bolesti “tuberkulozna miljara” koja je u Stivanu tada odnijela 22 života.

Zatim 1877. u vrijeme epidemije velikih boginja kada je u Stivanu umrlo 13 osoba.

Treći put je raspelo izloženo 1914. povodom početka Prvog svjetskog rata, kada je iz Stivana u vojnu službu regrutiran veliki broj mladih ljudi od kojih se brojni nikad nisu vratili u svoje rodno mjesto.

Raspelo je izloženo i 2010. godine, ovaj put ne zbog novih nesreća već povodom proglašenja godine sv. Križa koja se obilježavala u kršćanskoj svjetskoj zajednici.

Ove, 2020. godine uoči blagdana Uskrsa, izloženo je sa nadom da ova suvremena pošast neće ugroziti ljudske živote na našem otoku i sa vjerom da će se život u cijelom svijetu što skorije vratiti u normalu i biti duhovniji i humaniji nego što je do sada bio.