021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Ljeto dolazi, učenici su opet u školskim klupama a to su dobre vijesti kako za njih, tako i za roditelje izmorene online nastavom ali također i za Općinu Sutivan jer je i Klesarska škola u Pučišćima opet u punom pogonu.
Njihovi učenici doduše nisu samo u klupama nego i u klesarskoj radionici sa alatom u ruci a jedan od objekata koji se oblikuje pod njihovim macolama i lijetima je i spomenik boćanju koji će se uskoro postaviti u Sutivanu.
Pisali smo već o toj lijepoj ideji da se na primjeren način oda počast tradicijskom sportu i vještini valjanja i izbijanja boća koji je još uvijek živ i sveprisutan u našim lipim mistima. Nekada drvene, pa zatim okovane čavlima a danas željezne i od raznih legura, boće svojim zvukovima sudaranja razbijaju monotoniju toplih dalmatinskih popodneva i večeri, a uskoro će im se pridružiti i velika kamena boća, kada utihnu zvukovi kuckanja drevnih alata koji odjekuju u nedalekim Pučišćima.
Mladi budući klesari udruženi u Učeničku zadrugu Kapitel prihvatili su suradnju na ovom projektu a nema ništa ljepšega nego kada se Bračani udruže i potpomažu jedni druge na infrastrukturnom i kulturnom razvitku otoka.
Spomenik će biti postavljen pokraj objekta sportske dvorane Sokolana u Sutivanu, izgrađene na temeljima prije I. svjetskog rata započetog ali tada nedovršenog sportskog „Sokolskog doma“. Danas je Sokolana polivalentna dvorana koja omogućuje bavljenje nizom dvoranskih sportova a u vanjskom prostoru nedavno je dobila i nadogradnju u obliku dječje malonogometne arene i Street Work Out teretane.
U neposrednoj je blizini i boćarski centar u kojem igraju rekreativci ali i članovi vrlo uspješnog Boćarskog kluba Stivan a i novouređeno dječje igralište kao i malonogometni teren nedaleko plaže na Bunti. U tom sportskom okruženju svoje mjesto će naći i spomenik boćanju čije se postavljanje očekuje poečetkom turističke sezone.