021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Svake se godine provode proračunske analize jedinica lokalne samouprave u RH kako bi se pratila izdvajanja koja općine osiguravaju u svojim proračunima za stavke poput zdravstva, civilne zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja, predškolskog obrazovanja, vatrogastva, usluge unapređenja stanovanja i zajednice, izdvajanja za zaštitu okoliša, kulturu, sport, subvencije poljoprivrednicima, subvencije poduzetnicima te obrtnicima. Radi se o ukupno 13 kategorija koje se redovno prate i onda objavljuju rang liste najuspješnijih općina.

Dva su kriterija po kojima se vrši rangiranje: izdvajanja u odnosu na ukupni proračun i izdvajanja u odnosu na broj stanovnika.

Lijepo je u upravo objavljenim analizama pročitati da je Općina Sutivan, nakon što se prethodne četiri godine stalno nalazila među 30 najuspješnijih, 2022. godine našla na prvome mjestu prema izdvojenim sredstvima u odnosu na ukupni proračun a na drugome prema izdvajanjima „po glavi“ stanovnika!

Među prvih 30 hrvatskih općina po prvome kriteriju, iz Splitsko-dalmatinske županije na listi se nalaze još: Općina Seget na 6. i Općina Šolta na 12. mjestu, dok se na listi po izdvajanjima u odnosu na broj stanovnika nalaze još: Općina Šolta na 6. i Općina Bol na 30. mjestu.

Kao primjer, u 2022. god. samo na predškolsko obrazovanje Općina Sutivan osigurala je u proračunu 2000 kuna po stanovniku, čime je zauzela 10. mjesto po tome – samo jednom od 13 analiziranih kriterija.

Ponosni smo na ove rezultate koji se izravno odražavaju na kvalitetu života naše lokalne zajednice i vjerujemo da ih možemo ostvariti i u narednim godinama pravilnim gospodarenjem i potporom koju nam pružaju mještani Sutivana.