021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

 

                                                                                                            

                                                                                                     

                                                                                                              

Predmet:  Obavijesta o spaljivanju korova I paljenju vatre na otvorenom,

                 dostavlja se


OBAVIJEST O SPALJIVANJU KOROVA I PALJENJU VATRE NA OTVORENOM

Od 1. listopada na području naše županije prestaje važiti zabrana o spaljivanju korova i paljenju vatre na otvorenom, od naših smo vatrogasaca s tim u vezi dobili jednu važnu obavijest koju prenosimo u cijelosti.

Dolazak jeseni i hladnijeg i vlažnijeg vremena najavljuje i početak radova na poljima, u maslinicima, vinogradima i voćnjacima. Poučeni iskustvom prijašnjih godina svjesni smo kako spaljivanje biljnog otpada u ovom periodu donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija. Obzirom da na našem otoku a i širem području županije vremenski uvijeti još uvijek nisu povoljni za spaljivanje na otvorenom (raslinje je suho, a vrijeme redovno vjetrovito) odluka je svih bračkih vatrogasnih zapovjednika da se na području otoka Brača zabrana paljenja produži još neko vrijeme tj. barem do prve prave kiše.

Prevencija je najbolja zaštita i ova mjera ima upravo takvu ulogu pa ovim putem molimo sve naše Bračane za razumijevanje i poštivanje ove odluke jer koliko se vragu malo oće najbolje pokazuju nedavni primjeri sa juga naše zemlje, katastrofalnih i za živote i imovinu ljudi zaista opasnih požara na Pelješcu i Metkoviću.

O prestanku zabrane spaljivanja bit ćete pravovremeno obaviješteni na FB stranicama vaših domicilnih vatrogasnih postrojbi, službenim WEB stranicama vaših Jedinica lokalne samouprave i našem otočnom news portalu Brač onlineu.

I ne zaboravite kad jednom spaljivanje korova i paljenje vatre na otvorenom bude dozvoljeno dužni ste pridržavati se slijedećih pravila:

  1. Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (DVD-u Bol za mjesta Bol i Murvica, DVD-u Milna za mjesta Milna, Ložišća, Bobovišća, Bobovišća na moru, DVD-u Pučišća za mjesta Pučišća, Gornji Humac i Pražnica, DVD-u Selca za mjesta Selca, Povlja, Sumartin i zaseoke, DVD-u Supetar za grad Supetar i mjesta Mirca, Škrip, Splitska, Sutivan, Postira, Dol, Nerežišća, Donji Humac i Dračevica). Prijavu možete obaiti i telefonom na brojeve DVD Bol (635 582), DVD Milna, DVD Pučišća (633 644), DVD Selca(622 700), DVD Supetar (630 919) te putem jedinstvenog broja za vatrogasce (193) ili jedinstveni europskog broja za hitne službe (112)

 

  1. Vatru ne palite za vjetrovita vremena.

 

  1. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara.

 

  1. Pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.

 

  1. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja.

 

  1. Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

 

  1. Apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad.

 

I za kraj, no ne i najmanje važno podsjećamo vas na kazne predviđene za ne pridržavanje spomenutih pravila.

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. Novčanom kaznom u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2 do 15 tisuća kuna.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Ako je djelo počinjeno iz nehaja može se izreći kazna zatvora do tri godina, odnosno do pet godina ako je počinjeno s namjerom.

 

Zapovjednik

Nikola Martinić – Dragan

 

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO SUPETAR

21400 Supetar-Put Vele luke b.b.

Tel: 021 630 919  

e-mail: dvd.supetar@gmail.com

MB: 0974242 OIB: 46950824665

Supetar, 28.09.2018.