021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Danas, 13. srpnja 2021.  u 14.00 sati na splitskom Lovrincu održat će se posljednji ispraćaj preminulog Jerka Ljubetića, rođenog 1933. U Sutivanu.

Šjor Jerko ili Mome kako je volio da ga stivanjani zovu aktivno je sudjelovao u kulturnom životu Sutivana i bio inicijator osnivanja zbirke književnosti hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka „Druga domovina“ koju je formirala Narodna knjižnica Sutivan.

Bio je član Društva hrvatskih književnika, objavljivao u časopisima, novinama i na radiju književne prikaze i priče, dramu «Valovi i pijesak» (koja se igrala u Splitu i Zagrebu, 1963.) i svoje romane «Mrežanica» i «Suhiziđe». Bio je dugogodišnji, a neko vrijeme i odgovorni urednik u književnom časopisu «Mogućnosti» a uređivao je duže vrijeme i kulturnu rubriku «Nedjeljne Dalmacije».

Od l963. do 1965. bio je nastavnik hrvatskoga jezika u osnovnoj školi «Republika Hrvatska» i u «Hrvatskom domu» u Punta Arenasu, Čile. Tada je započeo sa popularizacijom teme čileanskih pisaca hrvatskog podrijetla i objavio u Slobodnoj Dalmaciji  feljton u 9 nastavaka o čileanskoj literaturi i čileanskim piscima hrvatskog podrijetla.

Nastavio je aktivan rad na prevođenju priča, pripovjetki, drama i romana čilo-hrvatskih autora te održavao aktivne kontakte sa živućim piscima u Čileu te ih pratio u njihovim posjetama rodnom otoku Braču. Često je gostovao na radijskim I televizijskim emisijama posvećenim temi hrvatskoga iseljeništva I uvijek rado sudjelovao na događanjima Narodne knjižnice Sutivan i u programima Stivanskog lita. Prvi je donator većeg broja naslova zbirci “Druga domovina”. Prilažemo nekoliko linkova sa spomenutih događanja ispod teksta.

Sa zahvalnošću se sjećamo njegovog rada u kulturi i zalaganja na popularizaciji teme čilo-hrvatske književnosti. S tugom mu upućujemo posljednji pozdrav iz Stivana i izražavamo sućut njegovoj obitelji.

 

Narodna knjižnica Sutivan I Općina Sutivan

 

https://radio.hrt.hr/radio-split/clanak/jerko-ljubetic-nam-priblizava-cileanaske-pisce/200584/

Predstavljanje zbirke u nastajanju -DRUGA DOMOVINA-