021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Svetom misom i paljenjem krijesa ispred crkvice na Bunti večeras će se najaviti dolazak blagdana sv. Ivana Krstitelja, koji se već 24 godine obilježava i kao dan Općine Sutivan. Osnovana 1997. u drugom valu preustroja teritorijalnih administrativnih cjelina, danas je jedna od najmanjih hrvatskih lokalnih samouprava ali također na samom vrhu među malobrojima koje financijski uspješno posluju na osnovi svog izvornog proračuna. Kao takva često se ubraja među najprosperitetnije lokalne samouprave.

Ne treba ni spominjati koliko je ukidanje nekadašnje Općine Brač a zatim izlazak iz ustroja Općine Milna omogućio Stivanu da uzme svoju budućnost u svoje ruke i koliko se to odrazilo na boljitak lokalne zajednice i prepoznatljivost te ugled Sutivana u široj zajednici.Brojni infrastrukturni zahvati, ulaganja u turističku promidžbu, manifestacije u sportu i kulturi, briga o najmlađima, učenicima, studentima i stanovništvu u trećoj dobi, razvojni planovi i projekti obilježili su postojanje Općine Sutivan od svojih početaka, a naročito posljednjih godina kada se počinju vidjeti i ubirati rezultati tih dugogodišnjih napora.Nažalost, okolnosti uzrokovane pandemijom koja je potresla čitav svijet odrazile su se i na sadašnjost Stivana tako da ove godine neće biti uobičajene svečane proslave dana Općine. Sutivan je poluprazan, turistička sezona upitna, investicije su zaustavljene, osim onih za koje su već osigurana sredstva, obim kulturnih i sportskih događanja je smanjen, troškovi svedeni na minimum ali ipak sa optimizmom dočekujemo vrijeme koje je pred nama.

Sutivan je postavljen na dobrim temeljima što njegovo petnaest-stoljetno postojanje dokazuje, a preživio je brojne krize i poteškoće u povijesti tako da će preživjeti i ove suvremene i nastaviti svoj razvoj kao jedan od najljepših djelića Mediterana, barem za one koji su ga upoznali i zavoljeli.

Sa ovim riječima čestitamo Stivanjanima i njihovim prijateljima blagdan sv. Ivana Krstitelja i dan Općine Sutivan 24. lipnja 2020.