021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Nastavno na višegodišnju suradnju Narodne knjižnice Sutivan i Hrvatskog geološkog instituta na formiranju geološke poučne staze na području Sutivana, početkom 2022. Općina Sutivan uputila je prijedlog javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ za pokretanjem postupka donošenja statusa zaštite „Geološkog spomenika prirode“ za područje obale od uvale Likva do uvale Bačva.

Radi se o globalno važnom geološkom lokalitetu na kojem je pronađena vidljiva K-Pg granica koja dijeli geološka doba Krede i Paleogena, ili „doba dinosaura“ i „doba sisavaca“ kako se uobičajeno laički  nazivaju. Upravo u stijenama punte Likva-Bačva na otoku Braču zapisani su tragovi udara golemog asteroida koji je prije 65  milijuna godina pao na područje današnjeg poluotoka Yucatana i pokrenuo kataklizmičke procese koji su posljedično uzrokovali propast do tada prevladavajuće vrste na planeti – dinosaura.

Javna ustanova MORE I KRŠ na čelu s ravnateljem Domagojem Lažetom prihvatila je inicijativu i započela s izradom propisane stručne podloge koju treba prihvatiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Uprava za zaštitu prirode, a potom i županijska Skupština. Radna skupina ustanove u više je navrata izašla na teren i uvjerila se u jedinstvena obilježja i važnost područja predviđenog za zaštitu.

Po ishođenju statusa spomenika prirode lokalitet bi bio trajno zaštićen od moguće devastacije i bio izdvojen kao važna edukacijska točka za proučavanje geološke povijesti našega planeta.