021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

PRVI PUT OBJAVLJENA ZBIRKA PJESAMA ANTONIA RENDIĆA IVANOVIĆA NA HRVATSKOME JEZIKU

Nedavno je svjetlo dana ugledalo novo izdanje Narodne knjižnice Sutivan objavljeno uz potporu Općine Sutivan i Ministarstva kulture i medija RH: zbirka izabranih pjesama UZVIŠENA GESTA LJUBAVI predstavnika prve generacije čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla Antonia Rendića Ivanovića (1896. – 1993.).

Antonio R. Ivanović kultna je ličnost na sjeveru Čilea, posebno u regiji grada Antofagaste od 400.000 stanovnika gdje brojne javne ustanove i ulice nose njegovo ime. Svojim liječničkim, znanstvenim, humanističkim i pjesničkim radom ostavio je neizbrisiv trag u svojoj „drugoj domovini“ u koju je stigao s roditeljima iz Sutivana na otoku Braču kao četverogodišnji dječak, ali nažalost njegov plodonosni rad nije dovoljno poznat u zemlji iz koje je potekao.

Narodna knjižnica Sutivan koja od osnutka 2000. godine nosi njegovo ime ovim izdanjem želi skrenuti pažnju domaćoj javnosti na njegovo literarno djelo koje broji preko 50 zbirki poezije na španjolskom jeziku ali također i na njegovu životnu misiju nesebičnog pomaganja potrebitima zbog koje je danas posthumno u procesu beatifikacije pri Svetoj stolici u Vatikanu.

Antonio je kao pisac preteča nevjerojatnog broja od preko 300 afirmiranih pisaca hrvatskoga podrijetla u Čileu što je fenomen na koji Narodna knjižnica Sutivan uz pomoć brojnih donatora ukazuje bogatom referentnom zbirkom čilo-hrvatske književnosti „Druga domovina“, jedinstvenom u hrvatskom kulturnom i baštinskom prostoru.

Objavljena zbirka UZVIŠENA GESTA LJUBAVI donosi prijevode 60 izabranih autorovih pjesama koje potpisuju Marija Roščić Paro i Boris Beck, na 72 stranice u mekom uvezu i atraktivnom grafičkom oblikovanju. Navedeno je u kojim su zbirkama i kada pjesme izvorno objavljene uz predgovore i kraće bilješke o piscu.

Više informacija o izdanju potražite na ovoj stranici.