021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Jučer (26.10.2022.) je u Sutivanu, pokraj sportske dvorane „Sokolana“ obilježeno postavljanje spomenika boćanju „kao športu i kao tradiciji duboko ukorijenjenoj u bračku društvenu povijest“.

Boćanje kao tradicijski sport i društvena igra Mediterana na otoku Braču ima dugu i zanimljivu povijest. Od nekadašnjih zemljanih “zjogova” s drvenim balotama do današnjih suvremenih dvoranskih borilišta s željeznim boćama te brojnim sportskim natjecanjima i turnirima, boćanje je sport i zanimacija koja traje stotinama godina. Boćanje predstavlja i važan oblik rekreacije i društvene interakcije u kojemu podjednako uživaju i mladi i stari, muškarci i žene, bez obzira na znanje i fizičku spremu.

Možemo ga doista nazvati tradicijom koja živi i stoga je Općina Sutivan spomenik boćanju uvrstila u svoj Koncept postavljanja javne skulpture i jučer smo svjedočili njegovoj realizaciji. Spomenik je izrađen kao kamena replika željezne boće promjera 85 cm koju su izradili učenici Klesarske škole Pučišća, ujedno i članovi učeničke zadruge Kapitel. Prema dostupnim podacima Sutivan prvi u ovome dijelu Hrvatske na ovaj način odaje priznanje i postavlja spomen boćanju kao sportu i kao društvenoj tradiciji.

U programu otvaranja su sudjelovali: općinski načelnik Ranko Blažević, ravnatelj Narodne knjižnice  Franjo Mlinac, predstavnici Klesarske škole Pučišća, vatrogasna klapa iz Supetra Alegrija, komiški pjesnik Pepe Kalafat i Petrito Fabjanović, doajen sportskog boćanja na otoku Braču i nositelj nagrade za životno djelo boćarskog Saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Općina Sutivan se zahvaljuje predivnim ljudima iz poduzeća Brački kamen d.o.o. Kamenolom Avorio na donaciji kamena potrebnog za izradu ovog monumentalnog spomenika boćanju.