021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

I inače vrlo važna i velika svetkovina blagdana Vele Gospe i sv. Roka (15. i 16. kolovoza) u Sutivanu na otoku Braču, ove je godine posebna, jer stivanska župa i puk obilježavaju 400-godišnjicu štovanja sv. Roka tj. godišnjicu izgradnje njegove crkve na brežuljku iznad mjesta.

Sutivan – mjesto s dva kampanela, izabrao je za svog nebeskog zaštitnika sv. Roka a ime je dobio po sv. Ivanu Krstitelju, dva sveca koja se nalaze i na grbu ove najmanje bračke općine. Fjera sv. Roka tradicionalno je jedna od najvećih bračkih svetkovina kojoj prethodi blagdan Vele Gospe s procesijom po mjestu a na dan zaštitnika održava se jutarnja i popodnevna procesija s kipom sv. Roka uz dodatne crkvene i pučke sadržaje i običaje.

Prema drevnoj tradiciji kip nose bosonogi nosači u procesijama koje ujutro kreću od crkve sv. Roka na brdu do Župne crkve, a popodne nakon svečane mise procesija obilazi staru povijesnu jezgru ovoga lijepog mjesta na bračkoj obali.

Ove godine, zbog posebno važne 400-godišnjice, program započinje već u subotu 12. kolovoza u 21 sat prigodnim predavanjem “400 godina štovanja sv. Roka” s gostovanjem vatrogasne ženske klape Alegrija u predivnom ambijentu ispred crkve sv. Roka. Nakon prevanja dijeliti će se prigodna brošura kao uspomena na ovaj događaj.

Svečanost se nastavlja u ponedjeljak navečer u 20 sati tradicionalnim programom “Užežin Vele Gospe” i koncertom klape Šufit na šimatoriju pokraj Župne crkve.

Slijedi blagdan Vele Gospe sa svečanom Svetom misom i popodnevnom procesijom u 18.30 sati.

Na dan sv. Roka program započinje u 7 sati ujutro kratkom misom s čitanjem svečeva života ispred crkve sv. Roka, zatim procesijom do Župne crkve, popodnevnom svečanom Svetom misom ispred crkve u 18 sati koju predvodi biskup Ranko Vidović i procesijom po mjestu. Na misi uz stivanski crkveni zbor pjeva i crkveni zbor iz Miraca, a prije i nakon mise na šimatoriju Župne crkve nastupit će i limena glazba BRASSĆUTA iz Pučišća.

Nakon mise, a prije procesije, slijedi otkrivanje spomenika sv. Roku, koji će biti postavljen na šimatoriju Župne crkve a izradio ga je brački akademski kipar Đani Martinić.

Impozantna brončana skulptura inspirirana svečevim životom biti će stalni podsjetnik na ovu veliku svečanost i na 400-godišnju ljubav koju ovo mjesto i njegovi žitelji iskazuju prema svome nebeskom zaštitniku.