021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Ranko Blažević: Općina Sutivan peta je najbogatija u Hrvatskoj, a zbog priljeva stanovništva bilježimo rast nataliteta

Načelnik Sutivana posebno je ponosan na sanaciju velikog duga i zaobilaznicu koju se čekalo 40 godina

Malo kada se može čuti da je na škoju hitno potreban vrtić jer je djece svakog dana sve više, a upravo takvi slatki problemi muče načelnika Sutivana, tridesetpetogodišnjeg Ranka Blaževića koji uspješno dovršava svoj četverogodišnji mandat.

Zajedno sa svojom ekipom napravio je dosta kapitalnih poteza pa smo ga upitali čime se sve može pohvaliti u posljednjim tjednima ovog mandata…

– Svakako sanacijom velikog dijela duga Općine i zaobilaznicom na koju se čekalo 40 godina, a koja je koštala gotovo 10 milijuna kuna. To su projekti na koje sam posebno ponosan. Pored toga, asfaltirali smo Rivu, izgradili kanalizaciju ‘Sutivan istok’ zbog čega 80 posto fekalnih voda ide u kanalizaciju, zatim smo napravili novo dječje igralište, riješili problem Bunte, zatvorili Rivu za promet ljeti, proširili groblje, uredili zelene površine, rekonstruirali javnu rasvjetu…

Kad ste prije četiri godine postali načelnik, jeste li imali takav plan realizacije?

– Ni blizu. Kad sam postao načelnik doznao sam da općina ima 14 milijuna i 700 tisuća duga. U tom je trenutku proračun bio 6 milijuna kuna. Morali smo rezati sve. Bilo je otpuštanja, smanjivanja plaća. Bio je to grozan period. No, danas kad platimo tekuću ratu kredita preostaje nam još 3 milijuna i 750 tisuća kuna duga. To će se vrlo brzo riješiti do kraja.

S vremenom ste stvorili uvjete i za napredak, što vas sve očekuje u budućnosti?

– Obnova Kavanjinovih dvora vrijedna 40 milijuna kuna, vrtić u vrijednosti 7 milijuna kuna, uređenje lukobrana vrijedno 2 milijuna kuna tek su dio projekata. Poseban uspjeh nam je što smo privukli od EU iz tzv. Kohezijskih fondova za kulturu, prva tri milijuna kuna za rješavanje dokumentacije za rekonstrukciju Kavanjinovih dvora. Dobili smo smo u stvari 75 posto nepovratnih sredstava, a kad krene ralizacija koja će koštati 40 milijuna kuna, opet imamo 75 posto sredstava. Kavanjinovi dvori su ljetnikovac Jerolima Kavanjina. U konačnici će na tom mjestu biti dva muzeja, jedan Kavanjinu, a drugi ulju gdje će se prerađivati ulje na način star dvjesto godina. Bit će tu i novi Turističko-informativni centar, knjižnica, multimedijalna sala, suvenirnica i restoran.

Turizam je doživio procvat u Sutivanu?

– Svakako je za to zaslužan Hotel Lemongarden s pet zvjezdica, gradit će se još jedan sa četiri. Već krajem ljeta započinje rušenje starog i gradnja novog, a nema u Sutivanu više ni apartmanizacije. Smiju se graditi samo vile s bazenom. Ono što nam daje snažan vjetar u leđa svakako je razvoj cikloturizma, a svjetski biciklistički kup u svibnju će nam prave rezultate dati tek 2018. godine. Kao i svima, cilj nam je produžiti pred i podsezonu i vjerujem da smo na dobrom putu.

Na kraju ste ovog mandata. Iako idete u utrku za još jedan, žalite li za nečim što ste u ove četiri godine propustili napraviti?

– Samo za vrtićem kojeg nismo realizirali, ali kad bolje sagledam, ovo novo rješenje koje će nas koštati 7 milijuna kuna je svakako bolje. MI u Sutivanu imamo priljev stanovništva, kod nas dolaze živjeti ljudi iz drugih djelova, čak i iz Slavonije. Kad i muž i žena uspiju naći ovdje posao, bolje je onda tom paru s djecom doći živjeti u Sutivan nego ići u Njemačku. Imamo dosta takvih obitelji. Zbog pozitivnog nataliteta, vrtić nam je neophodan.

Na kraju,  zbog čega želite još četiri godine biti na čelu Sutivana?

– Četiri godine koje su iza nas su nedovoljne za potpuni procvat mjesta. To je sasvim jasno. Da nije bilo onih dugova, vjerojatno bi bilo lakše. No, moja ekipa i ja smo pokazali da se i uz poteškoće može ‘pozitivno poslovati’. Sad smo pripremili velike stvari i volio bih da ih možemo u neredne četiri godine, redom kako smo i zacrtali, jednu po jednu ralizirati. Tada će Sutivan vjerujem sa petog mjesta, stići na prvo i doista biti najbogatija mala općina u Hrvatskoj.