021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

U četvrtak 12. rujna 2019. u Sutivanu je uz prigodnu svečanost otkrivena spomen ploča Antoniu Rendiću Ivanoviću (1896. – 1993.), postavljena na njegovoj rodnoj kući. Antonio Rendić Ivanović napustio je Sutivan sa svojim roditeljima kao četverogodišnji dječak i na sjeveru Chile-a u gradu Antofagasti proveo ostatak svog životnog vijeka obavljajući liječničku praksu u privatnoj ordinaciji i pišući i objavljujući poeziju pod pseudonimom Ivo Serge. Zbog svoje skrbi koju je siromašnim pripadnicima društva pružao bez ikakve naknade i svog društvenog djelovanja u šriroj zajednici Antofagaste te utjecaja koji je na publiku imala njegova poezija u Chile-u je stekao kultni status i u više navrata bio odlikovan raznim priznanjima na najvišoj razini te prozvan “liječnikom siromašnih” i “apostolom skromnih”. Nedugo nakon njegove smrti antofagastanska Nadbiskupija na temelju bezbrojih zahtjeva i apela stanovnika grada i regije Antofagasta imenovala ga je “slugom Božjim” te pokrenula postupak beatifikacije pri Svetoj Stolici koji je još uvijek u tijeku. Nedugo nakon smrti objavljena je knjiga o njegovom životu i radu “Antonio Rendic Ivanovic – medico de los pobres” koja je 2016. doživjela svoje treće izdanje. Brojne institucije u Chile-u: bolnice, škole, vatrogasni domovi, ulice i avenije nose njegovo ime, a uspomena na njega i arhiva njegovih radova izložena je u stalnom postavu muzeja “Museo Andres Sabella” u Antofagasti.

Postavljanjem ove spomen ploče Općina Sutivan i Narodna knjižnica Sutivan žele potaknuti bračku i hrvatsku javnost na bolje poznavanje života i djela ovog izuzetnog čovjeka koji je na najbolji mogući način u tuđini predstavljao zemlju iz koje je potekao.

Svečanosti je uz brojnu bračku publiku nazočio i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije,  predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar, a u programu su sudjelovali: općinski načelnik Ranko Blažević, ravnatelj knjižnice Franjo Mlinac, prof. Jerko Ljubetić, pisac i prevoditelj, Branka Bezić, voditeljica splitske podružnice Matice iseljenika Hrvatske, poeziju Antonia Rendića Ivanovića recitirali su Arturo Corte i Nato Pivalica a spomen-ploču je otkrio posebni gost, dosadašnji počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti gosp. Pedro Marinov Martinić.