021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Bosanska profesionalka Lejla Tanović iz grčkog SMF Teama te Boštjan Hribovšek iz slovenskog Calcita pobjednici su superjakog XC maratona Uvati Vitar koji je ovog vikenda održan u Sutivanu na otoku Braču. Na drugom izdanju najjačeg i najzahtjevnijeg cross country maratona u Dalmaciji nastupilo je više od 200 brdskih biciklistica i biciklista iz desetak europskih zemalja. Trasa Epic staze duža od 100 kilometara, odlična organizacija i pravo mediteransko vrijeme oduševili su sve koji su odlučili provjeriti koliko je Brač zaista bike friendly destinacija, a čast domaćih brdskih biciklista obranio je Filip Turk iz samoborskog BBK Šišmiš, drugoplasirani u elite kategoriji…

Najduža trasa bila je pravi izazov, start i cilj bili su na rivi u Sutivanu, a išla je kroz srce otoka Brača, sve do najviše točke otoka Vidove gore iznad Bola. Ljepote otoka  najmanje su, pretpostavljamo, gledali najbrži, a vrijedi spomenuti da je najbolji Hrvat, Filip Turk pokleknuo tek u posljednja tri kilometra zaostavši za Hribovšekom svega nekoliko sekundi.

„Utrka je bila odlično organizirana, ali jako teška. Teren je bio teži nego što sam očekivala s jako malo nizbrdice za odmor, ali u prekrasnom okolišu!“ Izjavila je nakon utrke pobjednica Lejla Tanović.

„Konkurencija je bila iznimno jaka, svi koji nisu danas vozili Svjetski kup u Češkoj bili su na Braču, puno jakih Hrvata i Slovenaca. Bilo je teško, tek u posljednja tri kilometra uspio sam se odvojiti od Turka i ostalih!“ Još zadihan govorio je pobjednik Boštjan Hribovšek.

Epic utrka bodovala se za svjetske UCI bodove, no vozilo se još nekoliko kraćih utrka od 37 i 21 kilometra, a u nedjelju u parku u Sutivanu i nekoliko dječjih utrka u organizaciji Aldura sporta. Ukratko, svi koji znaju održavati ravnotežu na dva kotača mogli su pronaći nešto za sebe ovog vikenda na Braču.

Uvati Vitar je jedan od tri XC maratona u hrvatskom kupu s UCI kategorijom, no iako najmlađa utrka, već sad postaje sve omiljenija među sudionicima i gostima. U Sutivanu se cijelog vikenda tražio krevet više, a organizatori BK Grma i BK Spalatum ponosno ističu kako je ovogodišnja utrka dvostruko veća i bogatija od premijere 2016. Pitanje je što će biti sljedeće godine? Podršku TZ Sutivana, ali i drugih bračkih mjesta imaju otkako se cijeli Brač počeo promovirati kao bike friendly.

„Mi u biciklizam ulažemo na brojne načine već nekoliko godina. Ucrtavamo nove staze, gradimo infrastrukturu, navikavamo domaće na goste s biciklima i promoviramo Brač zajedno s drugim mjestima na otoku kao bike destinaciju po cijeloj Europi. Posebno smo ponosni što imamo utrku UCI ranga, ali ona je samo šlag na kraju i ne planiramo stati na tome,“ rekla je direktorica TZO Sutivan Tončica Tonšić.

Tekst: Uvati Vitar press
Foto: F,Mlinac