021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Zahvaljujući suradnji s akademkinjom Mirnom Šitum, ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Markom Rađom i ministrom zdravstva Vilijem Berošom, dogovoreno je da će se od 07.07.2022. do 10.07.2022. obaviti operativni zahvati kod svih pacijenata kojima su u prošlotjednim pregledima na otoku Braču utvrđeni melanomi. Operacije će se odviti u ambulantama Doma zdravlja u Supetru.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju HLZ-a i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice održana je javno-zdravstvena akcija „Euromelanoma“ na otoku Braču, u osam njegovih općina. Cilj akcije bio je rano otkrivanje melanoma i drugih zloćudnih tumora kože i edukacija o rizičnim čimbenicima za razvoj istih. 

24 dermatologa iz Osijeka, Slavonskog broda, Zagreba, Zaboka, Pule, Rijeke i Splita, uz srdačno gostoprimstvo i domaćinstvo te sjajnu logističku potporu čelnika lokalne samouprave, 23.,24.i 25. lipnja, pregledalo je ukupno 1968 stanovnika. U Bolu je pregledano 359 osoba, u Milni 200, u Nerežišću 135, u Postirama 251, u Pučišću 218, u Sumartinu 142, u Supetru 364 i u Sutivanu 299. 

Posljedice nedostatka specijaliste dermatologa na otoku Braču, ali i slabe osviještenosti o čimbenicima rizika za nastanak melanoma među kojima je UV zračenje najznačajnije, vidjelo se je i po rezultatima pregleda. Među 1968 pregledanih, otkrivena su vjerojatna 43 melanoma, 57 epidermalnih karcinoma kože i 72 atipična nevusa. 

NAŠU JAVNOZDRAVSTVENU AKCIJU PRATILI SU EDUKATIVNI SADRŽAJI, PA VAM PRILAŽEMO LETAK S CILJEM DA NA VRLO JEDNOSTAVAN NAČIN SVAKI STANOVNIK OTOKA BRAČA OBRATI POZORNOST NA VAŽNE PROMJENE NA KOŽI I NAUČI KAKO IZBJEĆI NASTANAK ZLOĆUDNIH TUMORA KOŽE .

PripremaZaTisak_CRO_leaflet 2022_17.5.2022