021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

Naš najproduktivniji pisac knjiga sa sportskom tematikom i službeni kroničar Hajduka Jurica Gizdić morao je u subotu trajektom proći Brački kanal kako bi u Sutivanu uručio najstarijem živućem hrvatskom olimpijcu Vanji Iliću svoju knjigu ‘Hrvatski olimpijci i odličnici’.  U toj knjizi Gizdić je napisao biografije svih 933 hrvatskih sportaša koji su od 1900. do 2016. nastupili na olimpijskim igrama i prelistavajući njene stranice otkrili smo da je najstariji Hrvat osvajač olimpijske medalje posljednji živući član legendarnog zlatnog Gusarevog četverca iz Helsinkija 1952., 88 -godišnji Duje Bonačić, ali da je najstariji Hrvat koji je nastupio na OI  90 -godišnji Bračanin Vanja Ilić koji je kao član splitskog ‘Jadrana’, koji je tada bio sekcija Sportskog društva Hajduk, plivao na OI 1948.  u Londonu.

Nije nikakvo čudo što se malo zna o Vanji Iliću, koji se igrom slučaja rodio 10. veljače 1927. u Rijeci, ali su mu preci iz Sutivana na otoku Braču, jer  je Ilić jedan od onih sportaša koji su u ranoj mladosti ustanovili da u socijalizmu nikad neće do kraja moći razviti svoje plivačke i profesionalne kvalitete pa je kao mladi diplomirani ekonomist nakon nastupa za reprezentaciju Jugoslavije na EP 1950.  u Beču odlučio ostati u Austriji.

U to doba se za takav prekršaj često gubila glava, ali je Ilić dolaskom u strani svijet zasjao i u plivanju i u svojoj profesiji. Uspio je doći do Čilea, gdje je dobio državljanstvo i postigao čileanski rekord na 400 m slobodno i vrlo se brzo svrstao u sam vrh čileanskih plivača, a potom je dugi niz godina ‘uspješno plivao’ na čelu velike gospodarske kompanije. Kasnije je otišao u Sjedinjene Američke Države i u New Yorku dugo godina bio uspješan direktor tvrtke COOK koja se bavila proizvodnjom spavaćih kola. Potom je kao vrstan stručnjak, bio ekonomski savjetnik u nekoliko poznatih američkih tvrtki. Nakon toga skrasio se u Italiji i zimu provodi na relaciji New York – Trst, a preko ljeta obavezno je u svom Sutivanu.

Da bi ispunio obećanje da će u pratnji glavnog urednika knjige Ante Drpića osobno Vanji Iliću uručiti knjigu, Gizdić je još samo trebao sačekati početak natjecanja u 3. hrvatskoj vaterpolskoj ligi jer je to vrijeme kada će urednik knjige i sportske redakcije Hine Ante Drpić sigurno biti u rodnim Pučišćima iz kojih nije teško skočiti do Sutivana.

Prigodom boravka u gostima kod najstarijeg hrvatskog olimpijca Vanje Ilića, Jurica Gizdić mu je uručio i poklon od strane Hajduka, klupski šal.

Susretu s najstarijim hrvatskim olimpijecm nazočili su i Mijo Grabovac, član Uredništva spomenute knjige i Franjo Mlinac, kroničar Sutivana.