021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr
 

U našem trećem intervjuu sa našim načelnicima porazgovarali smo sa načelnikom općine Sutivan, gospodinom Rankom Blaževićem i zamolili li ga da za vas komentira proteklo razdoblje i daje svoja predviđanja za vrijeme koje tek dolazi.

Opišite nam ukratko godinu koja je evo pri kraju iz perspektive načelnika.

Godinu koja je pri kraju gledam kao najuspješniju godinu u mom mandatu iz više razloga, a to su ostvareni projekti, saniranje svih općinskih gubitaka i već četvrtu godina za redom suficit prihoda. Ali moram naglasiti da je lako postići ovakve rezultate i uspjehe kada radite u timu ljudi koji dijele isti entuzijazam i ljubav prema mjestu, koji odrađuju lavovski dio posla i zbog kojih se Sutivan razvija u smjeru koji me veseli. Taj tim čine zaposlenici JUO općine Sutivan, turističke zajednice, komunalne trupe, knjižnice i vrtića, a posebnu zahvalu iskazujem i svim članovima općinskog Vijeća.

U koj ste mjeri zadovoljni poslom koji se u vašoj općini odradio u vašem dosadašnjem mandatu?

Da ste mi ovo pitanje postavili na početku mandata rekao bih Vam da ukoliko u trajanju mandata samo saniramo gubitke Općine biti ću prezadovoljan, ali kad danas uz sanaciju gubitaka nabrojimo i izgrađenu obilaznicu, asfaltiranu rivu, izgrađenu kanalizaciju “Sutivan istok”, novo dječje igralište, riješen problem Bunte, zatvaranje rive za promet ljeti, proširenje groblja, uređenje svih zelenih površina, saniranje malog mula u luci, kupnju nove čistilice, zamjenu kompletne javne rasvjete u mjestu, popločanu šetnicu ispred “Studenca” na rivi, a kroz to vrijeme otvoren je u mjestu i prvi hotel s pet zvjezdica na otoku, moram reći da mi je srce na mjestu i sam izuzetno zadovoljan.

Kada bi trebali izdvojiti neke od projekata koji su realizirani pod vašim vodstvom i na koje ste posebno ponosni koji bi to bili?

Među najvećim uspjesima u ovom mandatu su sanacija (ne)malog općinskog duga i izgradnja obilaznice, projekta vrijednog skoro 10.000.000,00 kuna na koje sam posebno ponosan.

Koji se radovi i projekti danas izvode u vašoj općini?

U ovom trenutku Općina Sutivan velike napore ulaže u realizaciju projekta „PRIJATELJIMA VRATA OTVORENA“, kompletnu obnovu i revitalizaciju najvažnijih objekata kulturne baštine za koje je Općina nedavno dobila sredstva iz EU fondova. To je najveći projekt koji Općina realizira od svog osnutka a težak je preko 40.000.000,00 kuna. Ovim projektom općina Sutivan će dobiti novi prostor za narodnu knjižnicu, novi turističko informativni centar, dva muzeja, multimedijske dvorane, kino, prostore za udruge, par suvenirnica i restoran. Izuzetno nas vesele izazovi vezani za taj projekt i ne sumnjam da ćemo ga uspješno privesti kraju.

Recite nam nešto o projektima koji su pred realizacijom? Koji su to i što će oni donijeti stanovnicima vaše općine?

Trenutno smo pred realizacijom brojnih projekata koje planiramo provesti u narednoj godini a najvažniji od njih je svakako izgradnja nove zgrade Dječjeg vrtića s pripadajućim parkom u centru mjesta, za koji se nadam da će krenuti u realizaciju već pri kraju iduće godine.
Od ostalih projekata vrijedno je istaknuti nastavak izgradnje druge faze obilaznice, izgradnja kanalizacije u ulicama Pape Ivana Pavla i Grlice, sanacija krova općinske zgrade, asfaltiranje djela stare obilaznice, uređenje plaža Duboka i Majakovac, regulacija donjeg toka bujica u centru mjesta, stavljanje parketa i opremanje dvorane “Sokolana”, natkrivanje boćarskog  igrališta na Bunti, postavljanje javne rasvjete u uvali Likva, uređenje šetnice Sutivan – Mirca te uređenje plaže za invalide. Važan projekt je i donošenje novog Urbanističkog plana koji bi napokon trebao zaustaviti apartmanizaciju Sutivana, u prvom redu ograničenjem katnosti građevina a zatim i smanjenjem postotka izgrađenosti na građevinskom zemljištu.

Natalitetna politika je jedno od najosjetljivijih pitanja u našoj zemlji a otočke zajednice poput naše su u tom smislu najranjivije, što vaša općina, u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti naravno, čini  na tom polju?

Kao što je već rečeno Općina Sutivan u narednoj godini planira izgradnju novog vrtića koji će omogućiti smještaj većeg broja djece i bolje uvjete za rad, u ovoj izgrađeno je i novo dječje igralište, kupljene školske knjige svoj djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a u idućoj godini planiramo opet uvesti naknadu za rođenje djeteta i učeničke stipendije. Sve to radimo u cilju poboljšanja uvjeta za odrastanje, učenje i igru sadašnje stivanske djece kao i za stimulaciju budućih roditelja i njihove djece, novih snaga Sutivana.

Opišite nam, molimo Vas, u nekoliko rečenica vaše planove za budućnost?

Ove godine Općina Sutivan proglašena je petom najbogatijom općinom u Hrvatskoj, a ja se iskreno nadam da ćemo kroz par godina biti na prvom mjestu na tom popisu. Taj napredak se ne može dogoditi preko noći ali ako nastavimo razvijati Općinu u ovom smjeru realno je očekivati da ćemo postići taj cilj.
Svakako ne smijem zaboraviti spomenuti da je Sutivan dobio organizaciju Svjetskog biciklističkog kupa u svibnju iduće godine.
Očekujem da će Sutivan biti prepoznat kao jedna od top destinacija na Jadranu, ali ne masovnog već kulturnog i održivog turizma.

Za kraj imate li neku poruka za vaše sugrađane?

Želim mojim dragim sugrađanima i svim prijateljima Sutivana Čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu 2017. godinu.
U ime naših čitatelja zahvaljujemo vam se na odazivu na ovaj intervju!

Preneseno sa: www.braconline.com