021 63 83 66 nacelnik@sutivan.hr

PROJEKT „DRVOLUCIJA“

PROJEKT „DRVOLUCIJA“, zamišljen je i ostvaren od arh. Nikolaja Belousova, profesora na univerzitetu u Moskvi i San Petersburgu. u različitim formatima postoji od 2003. godine.

 • 2003 Galich / Regija Kostroma
 • 2011 i 2012 „Archfarm“ kao sastavni dio Goroda Festival Arhitekture/Regija Tula,
 • 2015 Stieglitz državna akademija i Tauride Vrtovi / St. Petersburgu
 • 2016 – St Pitersburg, State Forest Academy, botanic garden and park. “
 • 2017 „Sukhanovo“ umjetnički i arhitektonski centar / Moskva

Cilj „Drvolucije“ je:

 • – Stvoriti platformu za kreativni razvoj mlade generacije arhitekata;
 • – prenijeti kulturu rada s drvom i u drvu;
 • – naučiti mlade arhitekte kako surađivati sa profesionalcima određenih struka;
 • – kako raditi u timu;
 • – (na)učiti znanje od vrhunskih stručnjaka.

Radionice

Ciljevi Projekta se ostvaruju kroz radionice. U petnaest dana, studenti završne godine na Fakultetima arhitekture iz različitih Sveučilišta nauče

 • o drvu specifičnom za područje održavanja radionice;
 • kako ga obrađivati;
 • nauče specifičnu povijest mjesta i okoline;
 • izrade idejne nacrte;

Idejne nacrte pregledava i ocjenjuje stručni tim,  a nakon usvajanja od strane lokalnih autoriteta, studenti izrađuju izvedbene projekte te ih sami i iz(g)rade.

———————————————————————————————–

MEĐUNARODNA RADIONICA „CRNA SMRČA“ SUTIVAN 2018

Prva i pilot međunarodna Radionica „Crna smrča“ organizira se u Sutivanu na otoku Braču od 14. Do 29. rujna 2018.godine.

SLUŽBENI JEZIK RADIONICE:

Engleski

ORGANIZATORI:

Organizacijski odbor

Arch. Nikolaj Belousov

POKROVITELJ:

Općina Sutivan

CILJ PROJEKTA

Stvoriti platformu za kreativni razvoj mlade generacije arhitekata

Prenijeti kulturu rada s drvom i u drvu

Naučiti kako surađivati sa profesionalcima određenih struka

Kako raditi u timu

Učiti od vrhunskih stručnjaka

CILJ RADIONICE „CRNA SMRČA“

Implementacija arhitektonskih objekata u specifični krajobraz koje će osmisliti i realizirati timovi mladih arhitekata pod rukovodstvom i nadzorom poznatih i priznatih osoba iz struke.

CILJANA SKUPINA:

Studenti arhitektonskih fakulteta smjer drvo

LOKACIJA RADIONICE:

Područje Općine Sutivan

DIONICI RADIONICE:

Studenti

Na radionica CRNA SMRČA sudjelovat će pet do šest timova  studenata arhitekture (Rusija – Austrija – Hrvatska – Slovenija)  a svaki tim od 5-6 osoba.

Tim predavača

 1. Arch. prof. MAAM Nikolay Belousov, tutor of MARSH (voditelj projekta)
 2. Arch. Werner Nussmuller, lecturer at the University of Graz and Maribor
 3. Prof. Đuro Nižetic, lecturer at the Faculty of Civil Engineering, Architecture and Geodesy in Split

 

Stručni žiri

Arh. Krešimir Rogina,

Arh. Ivica Plavec

Arh. Boris Koružnjak

RADNI ZADACI:

Upoznati vrste drveta i tehnike rada sa drvom;

Upoznati povijest i specifičnosti mjesta/lokacije radionice;

U kratkom vremenu osmisliti ideju, napraviti i prezentirati projekt kojeg će pregledati i ocijeniti stručni žiri, a nakon usvajanja od strane lokalne zajednice i realizirati.

ORGANIZACIJA ŽIVOTA I RADA:

Dolazak na radionicu je predviđen u petak 14. Rujna kada će sudionici radionice biti registrirani i smješteni.

petak 14.09.2018…………………………………………………………………………….. dan dolaska

subota 15.09.- utorak 19.09. ………………………………………………..dani za projektiranje

srijeda 20.09.-subota29.09. …………………………….dani izvođenja izgradnje projekata

nedjelja 30.09. ……………………………………………………………………………………….odlazak

OBVEZE ORGANIZATORA:

Organiziranje smještaja i prehrane sudionika (HB);

Organiziranje gradilišta: potrebit materijal, alati i strojevi, potrebne eventualne dozvole;

OBVEZE DIONIKA TIMOVA

Sudionici Radionice su dužni sami snositi troškove prijevoza do Supetra/Sutivana

Sudionici su dužni uplatiti kotizaciju (una tantum)  od 300 eura

Poznavanje stranih jezika (engleski)

Materijal za crtanje

 

PILOT RADIONICA U SKLOPU PRAKTIKUMA DRVOLUCIJA – ДРЕВОЛЮЦИЯ U SUTIVANU.

U drugoj polovici rujna 2018. godine u Sutivanu na Braču, u sklopu Praktikuma DRVOLUCIJA vođenog od poznatog ruskog arhitekta Nikolai Belousova, održati će se pilot radionica „CRNA SMRČA“. Od 14. do 29. rujna pet grupa mladih arhitekata dizajnirat će i izrađivati predmete iz drveta. Radionicu organiziraju Arch. Nikolai Belousov i Organizacioni odbor radionice „Crna smrča“ pod pokroviteljstvom Općine Sutivan.

Radionica će imati međunarodni karakter jer će pored mladih arhitekata iz Hrvatske u radionici sudjelovati i mladi arhitekti iz Austrije, Rusije i Slovenije, a moguće i iz Norveške. U radu radionice će pored arch. Nikolai Belousova sudjelovati i poznati stručnjaci za arhitekturu drva arch. Werner Nussmüller iz Austrije i Dipl.ing. Đuro Nižetić iz Splita.
Praksa DREVOLUCIJA, u različitim formatima postoji od 2003. Od 2015. postala je godišnja. Radionica ima za cilj stvoriti platformu za kreativan razvoj mlađe generacije arhitekata, prenijeti kulturu rada s drvetom i ljubav prema ovom materijalu, podučiti ih kako raditi s profesionalcima iz srodnih zanimanja, djelovati u timu, učiti od vođa. Prije početka radionice, kustos projekta Nikolaj Belousov obraća se sudionicima tradicionalnim riječima: “Glavni zadatak radionice je razumjeti drvo u strukturi. To će biti ozbiljan test za sve učesnike. Misliti ćemo i raditi dva tjedna. ”

Zašto pilot radionica? Ovo je prvi put da se u dugogodišnjem trajanju praktikuma DRVOLUCIJA pravi iskorak izvan teritorija Rusije. Zbog toga u smanjenom formatu želimo provjeriti mogućnost organiziranja  većih internacionalnih radionica, uvijek sa istim ciljem, popularizacije povratka drvu kao građevnom materijalu i uključivanju što većeg broja mladih naraštaja arhitekata.

Pilot radionica uključuje starije studente i novake arhitekte koje su odabrali i pozvali njihovi predavači Arch. Nikolai Belousov, Arch. Werner Nussmuller i Dipl.ing.građ. Đuro Nižetić. Sudionici radionice će raditi u timovima, gdje svaki pojedini član mora pokazati vlastitu kreativnost i razumjeti kreativnost drugih članova tima. Oni će naučiti izračunavati fizičke sile – statiku drva, oni će morati izvoditi projekte vlastitim rukama. Tijekom prvih dana pripreme, također će pohađati predavanja i majstorske tečajeve o drvu, konstrukciji, alatu, elementima za spajanje i bojama, u kojima će partneri pomoći. Uređaji će biti instalirani 29. rujna i bit će otvoreni za javnost. Evaluacija stručnog žirija, otvorena rasprava i dijalog generacija, bit će vrijedno iskustvo za mlade autore.
Za referencu: Prva radionica DREVOLUTION održana je 2003. godine u Galichu na temelju “PROJEKTA OBLO”, a zatim u 2011. i 2012. godini u ARCHFERM-u kao sastavni dio arhitektonskog festivala “Gradovi” pod kreativnim nadzorom Nikolaj Belousov. Tijekom 2015. radionica je održana u St. Petersburgu na temelju Akademije državne umjetnosti i industrije imenovanim po A. L. Stieglitzu, te 2016. godine u parku i botaničkom vrtu Tehničkog sveučilišta šumarstva. S.I. Kirov. Predmeti 2015. i 2016. godine, unatoč činjenici da su bili privremeni građevinski radovi, još se uvijek prikazuju u Tavrichesky vrtu, Uppsala parku i LUT parku u St. Petersburgu.

O RADU DREVOLUCIJE https://www.re-wood.ru

Sutivan je mala otočka općina smještena na sjeverozapadnom bračkom primorju, upravo sučelice Splitu. Od Splita je udaljen 13 kilometara s kojim ima neprekinute veze sve od njegova nastanka.  Ime koje je mjesto dobilo po sv. Ivanu Krstitelju.

Danas je Sutivan malo pitomo mjesto mediteranskog ugođaja s lijepim pošumljenim plažama i šetnicom koja se proteže od Lučice do uvala Likve, Prbuje, Stinive, Stipanske, Male Tihe i Vičje luke. U spomenutim uvalama nalaze se prekrasna kupališta gdje svaki posjetitelj može pronaći mir i prekrasno prirodno okruženje istinskog mediteranskog ugođaja.

Za Organizacioni odbor

Prof. Zlatko Jakšić